تایمر در مدار فرمان
در حقیقت تایمر یک تجهیز در برق صنعتی می باشد که وظیفه اتوماتیک کردن فرمان ها را برای ما بر عهده دارد، برای اینکه با کاربرد این وسیله آشنا شویم بیایید مثال های زیر را باهم بررسی کنیم.
کاربرد تایمر در صنعت
مثال1 :
مثلا فرض کنید قرار است با زدن یک کلید، یک پمپ آب به مدت یک ساعت قرار است باغی را آبیاری کند و سپس با خاموش کردن آن کلید پمپ قطع شود خب به راحتی با قرار دادن یک تایمر می توان آن را اتوماتیک کرد و نیازی به ایستادن بالای سر پمپ نمی باشد
مثال2 :
یا حتی فراتر از مثال بالا قرار است که یک باغ یا گلخانه دو روز در میان در ساعت مشخصی به مدت 20 دقیقه آبیاری شود وسپس خاموش شود، تایمر این کار را کاملا درست برایمان انجام می دهد حتی اگر در خانه در حال استراحت باشیم.
مثال3 :
مثلا فرض کنید که یک مغازه میخواهد تابلوهای تبلیغاتی خود را هر روز از ساعت 7 عصر تا 12 شب روشن کند، تایمر یتواند این کار را برایمان اتوماتیک انجام دهد بدون اینکه در مغازه باشیم
مثال4 :
مثلا فرض کنید که یک کمپرسور هوا داریم و قرار است یک فن کوچک موتور کمپرسور را خنک کند و بایستی طوری تنظیم شود پس از خاموش شدن کمپرسور نیز بایستی 5 دقیقه فن کار کند تا موتور کاملا خنک شود
به وسیله یک تایمر تاخیر در قطع به راحتی این کار انجام می شود.
مثال5 :
یا در چند جلسه گذشته ما در مورد مدار یکی پس از دیگری صحبت کردیم که میتوان آن را نیز اتوماتیک کرد یا مدار یکی بجای دیگری اتوماتیک را اجرا نماییم.
پس اگر بخواهیمکاربرد تایمر در برق صنعتی را بگوییم آنقدر این تجهیز زمان سنج کاربرد زیادی دارد که تمای ندارد.
اما بیایید با تایمر در طراحی مدار فرمان بیشتر آشنا شویم.
تایمراز لحاظ عملکردی در انواع زیر ساخته شده است.
انواع تایمر صنعتی از لحاظ ساخت
تایمر از لحاظ تکنولوژی ساخت به موارد زیر تقسیم می شود.
- رله زمانی موتوری یا الکترومکانیکی
- تایمر الکترونیکی
- نیوماتیکی
- هیدرولیکی
- حرارتی و …
هر کدام از موارد بالا نوع خاصی از تکنولوژی ساخت تایمر یا رله زمانی می باشد که مثلا در حالت هیدرولیکی از روغن در وسیله استفاده شده است و در تایمر حراراتی از خاصیت بی متال استفاده شده و در حالت الکترونیکی آن که فراگیرترین نوع تایمر در مدار فرمان محسوب میشود از تجهیزات الکترونیکی مانند رله، مقاومت، خازن و پتانسیومتر و … استفاده شده است.
خب پس تا اینجای کار فهمیدیم که تایمر قرار است کارها را برای ما اتوماتیک کند و در انواع مختلفی ساخته شده است که پرکاربردترین آنها در حال حاضر رله زمانی الکترونیکی است.
از لحاظ مود عملکرد و حالات مختلف در موارد مختلفی موجود است و تنظیم میشود که مهمترین آنها عبارت اند از:
انواع مود عملکردی تایمر
- تایمر روزانه، هفتگی، ماهانه، سالانه
- تاخیر در قطع
- تایمر استارت مجدد
- رله زمانی چپگرد، راستگرد
- ستاره- مثلث
- تاخیر در وصل و…
تایمر تاخیر در وصل
در این نوع تایمر ما ابتدا زمان مد نظر کارمان را روی آن مشخص میکنیم مثلا 10ثانیه از زمانی که برق به تایمر میرسد تایمر شروع به شمردن میکند و پس از 10 ثانیه تیغه باز خود را میبندد و تیغه بسته خود را باز میکند.
تایمر تاخیر در قطع
زمانی که که برق به تایمر رسیده تیغه های آن تغییر وضعیت داده، با قطع برق تایمر شروع به شمردن میکند و مثلا پس از همان 10 ثانیه مجددا تیغه ها به حالت اول بر میگردند.
نکته : تایمر تاخیر در وصل کاربرد زیادی در صنعت دارد.
مدار فرمان تایمر تاخیر در وصل ON-DELAY
در مدار زیر قرار است که وقتی کلید را میزنیم برق به تایمر برسد و شروع به شمردن میکند وپس از طی شدن زمان ست شده مثلا 30 ثانیه، تیغه باز خود را میبندد و مسیر جریان به سمت لامپ سیگنال بسته می شود و لامپ سیگنال روشن میشود.
در هنگام خرید تایمر به چه مواردی توجه نماییم
قبل از خرید تایمر باید نوع کارمان را مشخص کنیم و با توجه به محیط و شرایط کاری بهترین تایمر در مدار فرمان را انتخاب کنیم، موارد زیر از مهمترین ملاک ها قبل از خرید یک رله زمانی می باشد که بسیار مهم است گاها یک تایمر برند معروفی مانند omron از لحاظ قیمتی بسیار بالاتر از برندهای دیگر در بازار برا ما تمام میشود اما ناگفته نمانمد که کیفیت ساخت و عمر آن هم به همان نسبت بالا میرود.
پس بهتر از قبل از خرید تایمر در مدار فرمان به سوالات و ملاک های زیر پاسخ صحیح بدهیم.
1_ نوع کار ما و مد تایمر | 5_ اندازه تایمر |
2_ سطح ولتاژ تایمر | 6- تایمر دیجیتال یا آنالوگ |
3_ نوع ولتاژ AC یا DC | 7_ تکنولوژی ساخت |
4- قیمت | 8-نوع برند و … |
2 پاسخ
درود. من امروز خیلی اتفاقی با سایتتون آشنا شدم و تا الان 13 جلسه از آموزش برق صنعتی راه اندازی موتور سه فاز آسنکرون رو دیدم! خواستم بگم عالی هستین سپاس
سلام و درود
خداروشکر که دوره مدار فرمان کانش برای شما مفید بوده است
موفق و سربلند باشید