کانش مرجع مناسب
کسب مهارت و دانش

مدار محافظ یخچال در برق صنعتی

مدار فرمان محافظ یخچال
یکی از مدارفرمان هایی که پس از تدریس تایمر و جهت آشنایی بیشتر هنرجویان با عملکرد رله زمانی مطرح میشود، مدار محافظ یخچال است که همه ی ما با این وسیله مهم آشنا هستیم و قرار است در این جلسه بخشی از عملکرد این دستگاه را شبیه سازی کنیم.
مدار فرمان محافظ یخچال
فهرست مقاله :
دانلود ویدئو مدار محافظ یخچال

نحوه ی عملکرد محافظ یخچال

همه ما هنگام خرید یک وسیله مهم الکتریکی مانند یخچال، یک محافظ الکتریکی نیز تهیه می نماییم که این وسیله، مصرف کننده ما را در برابر نواسانات برق محافظت میکند، در این مقاله قرار است راجع به شبیه سازی بخشی از مدار محافظ یخچال در برق صنعتی صحبت نماییم.

در شبکه برق خانگی همواره مقداری نوسان وجود دارد مثلا اگر شما به کمک یک ولتمتر، ولتاژ برق منزل را در شب اندازه گیری نماید شاید عدد حدود 215 ولت را به شما نشان دهد اما وقتی با همان ولتمتر در ابتدای صبح ولتاژ را اندازی گیری نمایید ممکن است با عدد 230 ولت هم برخورد نمایید.

و علت آن هم واضح است چرا که در شب مصرف کننده های بیشتری درحال استفاده هستند وسطح ولتاژ هم پایین تر است.

نحوه ی عملکرد محافظ یخچال

پس تا اینجا متوجه شدیم که نوسانات به طور طبیعی وجود دارد اما قدار آن نباید از حدی بالاتر یا پایین تر رود که وسیله برقی ما دچار آسیب شود.

مثلا هنگامی که برق میرود، به محض برگشت برق چون به یکباره مصرف کننده ها از شبکه جریان میکشند سطح ولتاژ پایین تر از حد معمول است و ممکن است به وسیله برقی ما آسیب بزند.

اینجاست که محافظ برق به وسیله مدار الکترونیکی داخلش این اضافه یا کاهش ولتاژ را تشخیص داده و چراغ قرمز آن روشن مییشود.

پس از آن که ولتاژ به حد طبیعی رسید چراغ زرد رنگ آن روشن میشود و تایمر آن شروع به شمردن میکند و بسته به مدل آن زمانی را اندازه گیری میکند مثلا 50 ثانیه و اگر نوسانی وجود نداشت فرمان وصل را صادر میکندو برق به پریزهای محافظ رسیده و چرا؛ آن سبز میشود.

حد ولتاژ بالا و پایین و زمان تایمر بسته به شرکت های مختلف متفاوت است مثلا در برند شیوا امواج که در تصویر بالا مشاهده میکنید دیجیتالی بوده و حتی میتوان رنج ولتاژی آن را تغییر داد.

مدار محافظ یخچال

اما ما میخواهیم قسمت تایمری مدار محافظ یخچال را به صورت مدار فرمان شبیه سازی نماییم، به این صورت که با آمدن برق تایمر تاخیر در وصل ما وصل شود و زمان سنجی را آغاز کند و مثلا پس از 30 ثانیه دستور ورود کنتاکتور را بدهد.

اما این مدار یک نقص کوچک دارد (تصویر سمت چپ) آن هم این است در این مدار محافظ یخچال پس از آن که تایمر فرمان وصل را میدهد و برق به کنتاکتور میرسد، بوبین تایمر همچنان در برق می ماند و این باعث مستهلک شدن و کوتاهی عمر تایمر می شود.

مدار محافظ یخچال

پس بایستی با استفاده از ترفندی پس از وصل کنتاکتور تایمر را از مدار خارج کنیم، برای این کار از یک تیغه خودنگهدار تایمر استفاده میکنیم و آنرا موازی با تیغه باز تایمر قرار میدهیم تا مدار ما دائم شود و یک تیغه بسته از کنتاکتور را هم سر راه تایمر قرار میدهیم تا با وصل آن این تیغه باز شود.

با این کار در مدار محافظ یخچال توانسیم این نقص کوچک را بر طرف نمایی و پس از وصل برق تایمر را از مدارمان خارج کنیم.

تیم کانش
تیم کانش

ما در کنار شماییم تا بتوانیم با قرار دادن مطالب و آموزش های مفید، گام کوچکی جهت افزایش دانش و کسب مهارت شما بردایم...

..... آموزش مرتبط .....

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *